“Baby-Led Weaning”, BLW sau “autodiversificarea” este o alternativa la metoda clasica de introducere a alimentelor solide la sugar, tot mai atractiva pentru mame si specialisti in ultimii ani.

Termenul ii apartine lui Gill Rapley care, din 2002, dezvolta aceasta idee si elaboreaza primele ghiduri (http://www.rapleyweaning.com).

 

BLW inseamna diversificare (…respectiv intarcare) “condusa” de sugar si presupune incurajarea bebelusului de peste 6 luni, cu abilitati motorii optime, de a se hrani singur cu bucati de alimente moi, pe care sa le poata apuca el insusi cu mana (“finger food”). Mancarea nu se paseaza si nu este oferita cu lingurita de catre adult. Sugarul participa la mesele familiei, apoi va primi san (ideal) sau formula, la cerere, atat timp cat va dori, pana cand se va “autointarca”.

BLW  respecta stadiile naturale de dezvoltare psiho-motorie, insa nu se potriveste oricarui copil sau oricarei familii.

 

Medicii si nutritionistii (mai ales in Marea Britanie si Noua Zeelanda) sunt tot mai interesati de metoda, dar recunosc experienta personala limitata precum si nevoia acuta de studii  pentru a putea emite opinii pertinente despre avantaje si riscuri.

Deocamdata ea pare sa sprijine noile recomandari OMS, adica alaptare exclusiva in primele 6 luni, pare sa favorizeze achizitiile neuro-motorii (coordonarea, miscarile fine, masticatia), sa incurajeze independenta, masa devenind o placuta experienta de hranire, dar si de cunoastere. Pe termen lung, ar  promite, chiar, un indice de masa corporala  defavorabil obezitatii.

 

Ingrijorarile majore raman riscul de sufocare si posibilele carente, avand in vedere  controlul partial asupra aportului nutritiv.

 

Rapley argumenteaza ca, daca autodiversificarea se adreseaza doar sugarului sanatos, eutrofic, capabil sa stea bine in sezut, sa apuce si sa duca singur la gura hrana, atunci acesta stie deja sa mestece inainte sa inghita. De asemenea, BLW nu inseamna, nici un moment, abandonarea precautiilor universale privind consistenta sau marimea alimentelor oferite (sunt interzise cele mici, dure), pozitia ridicata la masa si permanenta supraveghere.

 

Pledoaria sa continua amintind ca, dupa alaptarea exclusiva sase luni, laptele va ramane, oricum, hrana de baza in primul an de viata.

Mai mult, in BLW se ofera alimente dupa aceleasi principii ca si in diversificarea clasica.

Sugarul autodiversificat accepta, se pare, o mai mare varietate, din dorinta de a explora atat gustul cat si culoarea, forma si textura acestora.

Daca parintele va sti sa aleaga CE ofera, ar trebui sa avem incredere ca bebelusul, prin reglaje proprii, va sti  CUM, CAND si CAT sa manance, fara sa dezvolte carente in viitor.

 

Deocamdata avem, pe de o parte, entuziasmul si reusita multor mame care au imbratisat conceptul, iar pe de alta, procentele catorva specialisti de pana la 30% accidente de inecare, anemie feripriva sau hipotrofie.

Singurele certitudini raman, probabil, lipsa momentana de cercetari randomizate pe loturi semnificative numeric si faptul ca metoda BLW merita atentia noastra!

Articolul prezentat are caracter informativ, el nu inlocuieste prezentarea la doctor si prescriptiile de specialitate pe baza consultului medical.

Etichete :

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>