Ecografia este un instrument de mare valoare in majoritatea afectiunilor pediatrice.

     Metoda rapida, neiradianta, neinvaziva, nedureroasa, ofera, cu ajutorul ultrasunetelor,

 informatii in timp real despre anumite defecte anatomice si conditii patologice ale copilului.

     In multe state dezvoltate ale lumii este utilizata ca metoda “screening” din primele luni de viata pentru depistarea displaziei de sold  sau a defectelor  anatomice ale tractului urinar, unele banuite din perioada de sarcina, gratie examenelor morfologice fetale.

     Ecografia abdominala la copil a devenit o explorare de rutina in durerile abdominale, in majoritatea simptomelor digestive si urinare, in tulburarile de crestere.

     In practica medicinii interne pediatrice, cele mai mari “surprize” le ofera, insa, rinichiul. Ectazia pielica sau chiar hidronefroza, chisturi, anomalii de forma . numar sau pozitie , litiaza renala – sunt cateva dintre imaginile mai des intalnite, fie ca descoperiri intamplatoare, fie in cadrul  unei simptomatologii.

     Pregatirea pentru examinare este o conditie practic imposibil de realizat la varsta mica. Ideal, mai tarziu se face  cu  regim si medicatie antiflatulente in preziua examinarii, repaus alimentar de 3 ore si aport de lichide prealabil.

     Ecografia transfontanelara poate diagnostica si monitoriza, inca din perioada de nou-nascut, diferite probleme neurologice (hemoragii si urmarile lor, anumite malformatii cerebrale, hidrocefalia, etc). Examinarea se face de obicei prin fontanela anterioara, fereastra utila a carei inchidere incepe dupa varsta de 9 luni si se definitiveaza catre 15 luni.

     Explorarea, in afara perioadei neonatale, este ideala in conditii de sedare. In absenta sedarii, nu necesita pregatire speciala (ci doar intreg “arsenalul” familiei de mijloace de calmare).

     Indicatiile ecografiei in pediatrie sunt numeroase, atat in conditii medicale pediatrice sau neurologice cat si in afectiuni chirurgicale si ortopedice. Fie ca se practica investigarea tesuturilor moi, a articulatiilor, a abdomenului, toracelui, cordului sau a creierului, ultrasonografia ramane o metoda de explorare indispensabila, in pediatrie si nu numai…

Articolul prezentat are caracter informativ, el nu inlocuieste prezentarea la doctor si prescriptiile de specialitate pe baza consultului medical.

Etichete :

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>