Simptom de temut pentru cele mai multe mame, este un bun semnal de alarma atunci cand ceva nu este “in regula”. Febra face parte din mecanismul de aparare al fiecarui organism cu imunitate normala. Este un simptom care se interpreteaza in contextul clinic al fiecarui
pacient.

Temperatura normala a corpului variaza intre 36 – 37*C, (la sugar chiar 37,8*C), depinzand de temperatura ambianta, imbracaminte, starea de activitate, alimentatie, etc.
Exista multe instrumente de masurare a temperaturii, de la termometrele clasice, gradate, cu alcool (in trecut cu mercur) pana la cele non-contact, cu raze infrarosii, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale. De incredere, mai ales la varste mici, ramane insa termometrizarea rectala, masurarea febrei fiind obligatorie pentru interpretarea cauzei acesteia si stabilirea ulterioara a unui tratament.Febra inseamna temperatura care, masurata rectal, depaseste 38*C. Valori intre 37,5*C- 38*C se numesc stari subfebrile.
Febra la copil reprezinta cea mai frecventa urgenta medicala, pentru a fi tratata, ea trebuie in primul rand recunoscuta si, dupa cum am mai precizat, obligatoriu masurata.
Factori de gravitate care impun prezentarea de urgenta intr-un serviciu medical:

  • varsta sub 3 luni;
  • tare asociate;
  • febra rezistenta la tratamentul antitermic corect administrat;
  • modificarea starii generale: copilul nu mai zambeste, nu se mai joaca, este apatic, astenic, somnolent, inapetent;
  • durerea de cap intensa cu sau fara varsaturi in jet, eruptii cutanate ;
  • convulsiile sau istoricul de convulsii;
  • frisoanele sau crizele de cianoza;
  • conditiile precare la domiciliu sau distanta mare fata de centrul medical;
  • anxietatea mare a familiei;
  • familie neinstruita, fara experienta.

Tratamentul febrei cuprinde masuri generale : (hidratare suplimentara, imbracaminte cat mai sumara, reglarea temperaturii ambientale), medicamente antitermice (Paracetamol, Ibuprofen – alegerea substantelor, dozele si calea de administrare fiind adaptate varstei si greutatii corporale) si, eventual, metode fizice de scadere a temperaturii corpului ( tamponari cu un burete cu apa calduta , bai cu apa cu 2*C sub temperatura corpului, etc.). Metamizolul, desi prezent inca in farmaciile noastre, este interzis sau sever restrictionat in majoritatea tarilor civilizate.
Mijloacele de combatere a febrei trebuie discutate cu medicul dumneavoastra inca de la primele vizite in cabinetul acestuia.

Articolul prezentat are caracter informativ, el nu inlocuieste prezentarea la doctor si prescriptiile de specialitate pe baza consultului medical.

Etichete :

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>