Spectru de tulburari neuro-psihice cu incidenta in crestere ( peste 1 % !), are forme de manifestare si grade de severitate diferite.

Lumea, mai informata, mai constienta, aduce tot mai des tema in atentia noastra, iar cifrele se maresc.

Numeroase studii sunt dedicate acestui subiect, investigarea cauzelor (in principal genetice) continua, acestea le las spre discutie, insa, specialistilor geneticieni si neuro-psihiatri.

Nu este vorba despre a pune o “eticheta” unui copil, ci despre nevoia de a fi obiectivi si mai suspiciosi, cat mai devreme, pentru a diminua simptomele, optimizandu-i achizitiile si calitatea vietii.

Academia Americana de Pediatrie revizuieste permanent “Ghidul de diagnostic si supraveghere a tulburarilor din spectrul autist”.

Actualmente, aceasta recomanda screening specific la 18 luni, la 2 ani, apoi periodic, ori de cate ori parintii isi exprima ingrijorarea (chiar daca dezvoltarea pare normala) sau atunci cand in familie exista deja un membru cu tulburare de tip autist.

Nu se exclude, evident, monitorizarea “pietrelor de hotar”, la fiecare vizita, inca din perioada de sugar (vezi “Achizitii psiho-motorii ale copilului mic”).

Un instrument simplu este “M-CHAT” (Modified Checklist for Autism in Toodlers-  Robins, Fein, Barton & Green, 2001) , o lista de intrebari menita, nu sa puna diagnosticul, ci sa identifice copilul cu risc, cel care trebuie referit precoce specialistilor in domeniu. Interpretarea testului apartine, desigur, medicului.

http://www.firstsigns.org/downloads/Downloads_archive/m-chat.PDF sau

http://www.mchatscreen.com (testul in lb.romana, vezi “Documente”)

Chestionarul M-CHAT se concentreaza, la varsta de 18 luni, pe urmatoarele :

  1. prezinta interes fata de alti copii?
  2. te priveste in ochi si arata cu mana atunci cand vrea sa iti indice ceva?
  3. se uita la tine atunci cand ii arati ceva?
  4. are jocuri de imaginatie, imita, raspunde la numele sau?

CDC (Centers for Disease Control) recomanda cateva observatii, mai timpurii:

  1. la 12 luni, spune bisilabe?
  2. la 12 luni, gesticuleaza (apuca, arata obiecte, face cu mana…)?
  3. la 16 luni, spune cuvinte?
  4. la 24 luni face propozitii din doua cuvinte?
  5. prezinta regres in interactiunile sociale sau limbaj?

Sigur, exista numeroase alte simptome (abilitati de comunicare scazute, bizarerii, comportamente repetitive, anomalii senzoriale, etc.) si nu putem reduce intr-atat complexitatea acestui grup de tulburari.

Insa, pentru familie sau medicul pediatru, cu cat “instrumentul” de screening va fi mai usor de utilizat, cu atat va creste precocitatea adresarii la pedo-psihiatru, apoi la psihoterapeut.

Si, cu cat mai devreme se va initia terapia specifica, cu atat sansele copilului de a-si atinge potentialul maxim vor fi mai mari!

Articolul prezentat are caracter informativ, el nu inlocuieste prezentarea la doctor si prescriptiile de specialitate pe baza consultului medical.

Etichete :

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>