Dispozitive tot mai populare, ele au fost concepute, initial, pentru a controla  simptomatologia in boli cronice severe (fibroza chistica, bronsiectazia, BPOC, astmul dificil…) sau in detrese acute respiratorii importante. Istoria lor depaseste o suta de ani.

In pediatrie, aerosolii se utilizeaza de la cele mai mici varste in pneumopatii, bronsite, bronsiolite, wheezing recurent sau astm si, poate mai des, in boli ale cailor respiratorii superioare (si ORL) precum rino-faringite, adenoidite, laringite, sinuzite… Adica, in situatii care implica  tuse, secretii in caile aeriene sau dispnee.

De multe ori, beneficiile sunt notabile!

Sigur, substantele nebulizate difera in functie de situatie si se aleg de catre medic!

Ele pot fi fluidizante ale secretiilor, bronhodilatatoare, corticosteroizi, antibiotice, antialergice, vasoconstrictoare, etc. Tot medicul ar trebui sa aleaga si tehnica de administrare…

Aparatele de nebulizare pot fi cu compresor (jet, piston…), ultrasonice sau, mai nou, cu sita vibratoare.

Lasand la o parte controversele vis-a-vis de utilizarea acestora in familie, unii autori considerand-o excesiva, la copil se pun, in plus, probleme legate de penetrarea si de efectele anumitor substante, avand in vedere particularitatile anatomo-fiziologice ale aparatului respirator la varsta mica. Cercetarea continua…

Exista studii comparative, chiar incercari de ghiduri pentru a alege maniera optima de administrare a medicamentelor inhalatorii, conform varstei si patologiei. In bolile cronice, unii tin cont si de raportul eficienta/confort/cost. Astfel, in astmul bronsic pediatric, multi autori sunt in favoarea asa numitelor “camere de inhalare” sau “spacere” iar, mai tarziu, pentru inhalarea directa din dispozitive presurizate sau cu pulbere uscata, cu doza determinata…

Dupa acest preambul, revin, iata, la dilema: “Cum imi aleg nebulizatorul?”!

Tinand cont de numeroasele variabile enuntate deja, intrebarea ar fi, mai degraba: “Pentru ce tip de afectiune am nevoie de nebulizator?”. Este vorba despre o boala cronica sau despre infectii acute respiratorii recurente? De cai aeriene superioare sau inferioare?

Cateva criterii de luat in seama :

  1. Varsta, boala si confortul pacientului : am nevoie de masca sau de piesa bucala? Pot folosi in loc o camera de inhalare/ “spacer”? Are importanta marimea dispozitivului (apropo de portabilitate)? Conteaza nivelul de zgomot? Aparatele cu ultrasunete au un nivel de zgomot mai redus fata de cele cu compresor dar cost ridicat si nu nebulizeaza orice medicament. Boala este de tract superior sau inferior, deci, pana unde trebuie sa patrunda medicatia?
  1. Medicamentul de nebulizat : este solutie sau suspensie? Ce grad de vascozitate are? Cat de profund doresc sa ajunga in tractul respirator? Nebulizatoarele, cu cat produc particule mai mici, cu atat au penetrare mai profunda in caile aeriene inferioare (uneori fara a fi necesara dar cu riscul de a creste efectele sistemice ale medicamentului!). Unele, precum cele ultrasonice, nu pot vehicula anumite suspensii sau substante cu vascozitate crescuta.
  1. Specificatii tehnice ale aparatului : sa aiba raport corect fiabilitate/pret, debit bun de nebulizare (care sa reduca timpul aerosolizarii- important la copii!), sa fie compatibil cu substantele (solutii, suspensii) si cu tinta respiratorie propusa (marimea particulelor!).

Din practica personala, in afara unor situatii complexe, majoritatea s-ar descurca, probabil, acasa, cu un aparat cu compresor care, la un raport bun calitate/pret, sa aiba  nivel acceptabil de zgomot (~50 dB) si sa nebulizeze particule spre 3 microni cu o rata de  macar 0,3 ml/minut (?). Oricum, ofertele sunt numeroase si pentru si pretentii mai mari.

Repet, medicul singur ar trebui sa decida oportunitatea, modul de administrare a medicatiei inhalatorii si, deci, tipul si caracteristicile dispozitivului! Intrebati-l!

Mai multe informatii tehnice si nu numai, gasiti, de exemplu, aici.

Articolul prezentat are caracter informativ, el nu inlocuieste prezentarea la doctor si prescriptiile de specialitate pe baza consultului medical.

Etichete :

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>