Apare prin sensibilizarea la proteine (lactoglobulina, lactalbumina, cazeina) a sugarilor alimentati cu formule de lapte.
Mai rar, se intalneste si la copiii alimentati natural, ca urmare a consumului de lapte de vaca (si derivate) de catre mama.
Prevalenta cazurilor este citata intre 2 si 7,5% , dar poate fi mai mare, avand in vedere dificultatile diagnostice.
Intoleranta (alergia) la proteinele laptelui de vaca este un conflict imunologic, ea nu trebuie confundata cu intoleranta la lactoza din lapte, prin deficit primar sau secundar de lactaza!

Doua sindroame sunt mai frecvente:
- in primele 3 luni : enterocolita manifestata ca diaree sanghinolenta;
- dupa 6 luni : enteropatie cu pierdere de proteine, curba ponderala nesatisfacatoare, hipoproteinemie si sangerari oculte in scaun.
Sugarii mai pot prezenta agitatie, plans de nestapanit (interpretat ca si colici infantile severe), regurgitatii frecvente si abundente sau varsaturi, eruptii urticariene, dermatita atopica si, arareori, simptome respiratorii, chiar reactii alergice severe.

Diagnosticul poate fi dificil, de excludere a cauzelor infectioase sau a altor gastro-enteropatii cronice si de raspuns la eliminarea antigenului (proteina laptelui de vaca) din alimentatie.

INVESTIGATIILE, din pacate, nu sunt tocmai relevante sau specifice.
Uneori intalnim leucocitoza cu neutrofilie sau eozinofilie, hipoproteinemie, anemie.
Rar se deceleaza prezenta de hematii, eozinofile si mucus in coprocitograma (sau test al scaunului pozitiv pentru sangerare oculta).

De obicei este o boala non-IgE mediata, astfel, IgE total sau specific la proteina laptelui de vaca precum si testele cutanate pot fi normale! Unii autori denumesc aceste cazuri “intolerante” iar pe cele IgE pozitive “alergii”, pacientii din urma fiind susceptibili sa dezvolte forme mai severe sau mai prelungite, precum si alte atopii.
Biopsia intestinala, rezervata cazurilor speciale, releva modificari nespecifce.
Ameliorarea simptomelor sub dieta de excudere (si reaparitia lor la reluarea dietei anterioare – asistata medical!) ramane proba diagnostica cea mai sugestiva.

TRATAMENT :
Dieta de excludere presupune actualmente formule hipoalergenice pe baza de proteine extensiv hidrolizate sau aminoacizi. Formulele clasice pe baza de soia nu sunt o alegere fericita intrucat 20-40% din cazuri sunt sau vor deveni alergici si la proteinele acesteia (si nu numai !).
Dupa diversificare se evita orice produs din lapte de vaca sau soia precum si ouale, pestele, alunele/ arahidele….
Se discuta si despre alergii incrucisate la laptele altor mamifere (de ex. capra), oricum improprii pentru alimentatia sugarului si copilului mic.
Pentru mama care alapteaza se recomanda eliminarea laptelui de vaca si a derivatelor din alimentatia proprie precum si a proteinelor din soia ( si oua, peste, alune/arahide…).

De altfel, termeni mai noi se refera la “ sindromul enteropatiei alimentare protein – induse” (nu strict la proteina laptelui de vaca).
Din fericire, in majoritatea cazurilor, conditia se autolimiteaza si dispare pana spre varsta de 3 – 5 ani, cand se poate tatona, sub supraveghere medicala (!), reintroducerea laptelui de vaca in alimentatie.

 

Articolul prezentat are caracter informativ, el nu inlocuieste prezentarea la doctor si prescriptiile de specialitate pe baza consultului medical.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>