Este o boala cronica autoimuna a intestinului subtire proximal. Aceasta genereaza un raspuns inadecvat, mediat celular (limfocitul T), impotriva unei fractiuni proteice a glutenului, numita gliadina.
La persoanele susceptibile genetic (anumite clase HLA), glutenul din grau, dar si din orz, secara si unele soiuri de ovaz, determina, in timp, modificari histologice ale mucoasei intestinale, cu aplatizarea vilozitatilor si infiltratie inflamatorie limfocitara.
Aceste modificari sunt responsabile de un tablou divers, legat si de varsta debutului: diaree cu steatoree sau constipatie, varsaturi, inapetenta, dureri abdominale, meteorism, malabsorbtie cu falimentul cresterii (greutate si mai ales talie mica!), anemie, cresterea transaminazelor hepatice, hipoproteinemie, rahitism, astenie, iritabilitate, dermatite, afte bucale, distrofii dentare, neuropatii, pubertate intarziata, etc.

Simptomele pot aparea oricand, clasic, la copil, intre 9 si 24 luni, la ceva timp dupa introducerea alimentelor solide ce contin gluten.
Frecvent, in celiachie, bolnavii asociaza si intoleranta la lactoza sau alte alergii alimentare.
Exista insa si forme latente, silentioase sau fruste, cu simptome atipice si deficite selective.
Astfel, prevalenta bolii, raportata intre 1 la 100 – 1 la 300 de persoane, se considera a fi, de fapt, doar “varful aisbergului”, celiachia fiind, in Europa, una din cele mai frecvente boli cronice ale copilului si adultului.

Copiii cu imunodeficiente primare (ex. deficit selectiv de IgA) au risc crescut de a dezvolta enteropatii cronice.
Infectiile in primele 6 luni de viata, digestive si nu numai, pot fi “triggeri” pentru boala celiaca.
Se studiaza si legaturi cu boli precum diabetul zaharat, hepatita cronica sau tiroidita autoimuna, artrita reumatoida, sindromul Down, deasemenea cu malignitatile intestinale.
Intoleranta la gluten in boala celiaca este permanenta, iar simptomele si modificarile histologice sunt reversibile, daca se exclude glutenul din alimentatie.

INVESTIGATII:
Determinarea anticorpilor IgA antitransglutaminaza tisulara (eventual si IgG) reprezinta testul serologic screening, cu sensibilitate si specificitate foarte bune.
Se cerceteaza deasemenea nivelul total al IgA, 2- 3% din pacienti asociind deficienta selectiva de IgA.
Anticorpii IgA antiendomisium sunt la fel de credibili, dar mai putin accesibili.
Anticorpii antigliadina IgA si IgG sunt alti markeri serologici, ceva mai putin specifici.
Biopsia duodenala endoscopica ramane metoda “gold standard” ce evidentiaza modificarile histologice descrise, confirmand diagnosticul. Protocoalele actuale incearca evitarea acestei proceduri invazive, cel putin initial.
Tiparea HLA stabileste riscul genetic.
Alte teste sunt de excludere a intolerantei la lactoza, a alergiilor alimentare si a infectiilor intestinale cronice sau recurente.
Bilantul general include :
- hemoleucograma (deceleaza anemia);
- VSH, CRP (teste inflamatorii);
- proteinemia, glicemia, calcemia, ionograma serica (date metabolice);
- sideremia, feritina, transferina (in anemii);
- nivelul de vitamina D, B12 si acid folic (eventual);
- functia hepatica (TGP, TGO) si renala (uree, creatinina, sumar de urina);
- grasimile din scaun (steatoreea) si pH-ul acid al acestuia (indica malabsorbtie);
- calprotectina fecala (test de inflamatie intestinala);

TRATAMENTUL
Odata precizat diagnosticul, terapia suportiva a fazei acute este urmata de dieta de exludere pe viata a glutenului din alimentatie, alternative comune fiind orezul si porumbul. Anumite soiuri de ovaz (?) si pseudocereale precum quinoa, amaranth, tapioca, hrisca, roscove, mei nu contin nici ele gluten. Atentie la alimentele care il au ca ingredient!

Articolul prezentat are caracter informativ, el nu inlocuieste prezentarea la doctor si prescriptiile de specialitate pe baza consultului medical.

Etichete : ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>