Obiceiurile culinare sunt extrem de variate de la un popor la altul si nici nu e de mirare, avand in vedere diversitatea culturala si geo-climatica pe glob.
Principiile de baza ale diversificarii au in vedere toleranta in functie de gradul de maturare a sistemului digestiv si particularitatile individuale, in afara lor insa, este greu sa stabilim “jaloane” atunci cand introducem alimentele solide la sugar.
Deasemenea, scoli de pediatrie diferite emit opinii diferite, mereu adaptate, cercetarile avand ca principala preocupare reducerea riscului de alergii sau de alte afectiuni cronice ulterioare.
Ramane universala pledoaria pentru alimentatia naturala (in lipsa, formula adaptata) macar in primul an de viata (eventual si exclusiva in primele 6 luni).
Controversele au aparut cu privire la momentul introducerii unor alimente solide, mai ales a celor cu potential alergic. Studii recente pe termen lung nu fac, insa, dovada scaderii semnificative a prevalentei alergiilor in loturile la care acesta s-a amanat excesiv, dimpotriva, unele releva contrariul. Vezi mai mult.

Tabelul prezentat mai jos, (unul din numeroasele…) contine sugestii actuale ale Academiei Americane de Pediatrie si este doar orientativ, singurul in masura sa individualizeze diversificarea alimentatiei copilului dumneavoastra fiind medicul.
Alimente altadata “interzise” bebelusilor se regasesc astazi in liste ca alimente cu “risc”
(cum ar fi albusul de ou, mierea, alunele/nucile, fructele de mare, citricele).
Tatonarea lor se judeca in contextul individual al fiecaruia.
Un istoric familial sau personal de atopie impune totusi prudenta si amanarea introducerii acestora macar pana spre varsta de 2-3 ani.

Principii :

  • diversificarea se va incepe la sugarul sanatos;
  • varsta ideala : dupa 4 – 6 luni, tinand cont si de progresele fizice si neuro-motorii individuale;
  • alimentele noi se administreaza cu lingurita;
  • progresiv, se inlocuieste treptat (in 7-10 zile) o masa de san/lapte praf,
  • cu pauza de cateva zile intre alimentele noi (pentru a observa posibile reactii alergice sau intolerante);
  • la orice semn de intoleranta (diaree, voma, eruptii…), alimentul respectiv se suspenda si se consulta medicul;
  • un aliment nou se propune, nu se impune (la refuzul acestuia, se renunta temporar la administrarea lui);
  • alimentele sunt initial pasate si, ulterior, dupa aparitia dintilor, zdrobite (triturate);
  • sunt strict interzise bucatile de alimente dure cu care sugarul se poate ineca!
  • sucul de fructe nu poate inlocui o masa, se da suplimentar, preferabil dimineata;
  • se evita adaugarea sarii si a zaharului in mancarea bebelusului.

Cateva opinii :

CEREALELE  :  faina de orez si cea de ovaz sunt mai putin alergenice.

Se recomanda introducerea glutenului dupa 6 luni.

Dintre cerealele ( “pseudocerealele”) fara gluten avem orezul, quinoa, porumbul. Porumbul este alergizant si se incearca spre un an (sau macar dupa 8-9 luni).

Faina de roscove si tapioca nu contin, nici ele, gluten.   Cele cu gluten sunt : graul, orzul , secara, ovazul (? – depinde de soi).

FRUCTELE : se pot oferi piure, initial coapte sau fierte iar dupa 6 luni si crude, pasate, in functie de consistenta si de toleranta digestiva (fara coaja sau samburi).

Sucul de fructe/legume se ofera preferabil dupa 6 luni.

Bananele si avocado nu au nevoie de pregatire termica.

Citricele se evita macar in primele 10 luni, din cauza aciditatii.

Capsunile, zmeura, fragii sunt alergenice si se incearca dupa un an.

Atentie la originea si traseul fructelor (si legumelor), mai ales a celor exotice!

Poate ca ar fi logic sa obisnuim intai sugarul cu roadele pamantului sau natal.

 

LEGUMELE : se gatesc prin fierbere sau coacere sub forma de supa sau piureuri.

In prealabil se spala bine si se indeparteaza coaja si eventualii samburi.

Dupa 8-9 luni, supa se poate acri cu bors.

Rosia se recomanda mai tarziu, dupa 9 luni, din cauza aciditatii.

Spanacul poate contine cantitati mari de nitrati.

Leguminoasele boabe (fasolea, mazarea, lintea, etc) se incearca prudent, cate putin (cateva boabe), dupa 8-9 luni. Altfel, pot genera colici si flatulenta.

CARNEA/PESTELE : se recomanda dupa 6 luni, pregatita termic prin fierbere sau coacere timp indelungat (30-60 g zilnic).

Noi incepem cu carnea de pasare si apoi de vita, in multe tari, insa, se prefera carnea slaba de porc (pe care noi o descurajam pana spre 2-3 ani).

Este interzis “gratarul” la varsta mica si se evita “vanatul” de orice fel – risc de infestare cu bacterii sau paraziti.

Unii recomanda pestele dupa 9 luni. Evident, se alege peste proaspat (nu congelat sau conservat!), alb, slab. Fructele de mare se evita cel putin in primul an.

LACTATELE ; consumul laptelui de vaca se recomanda dupa varsta de un an (lapte integral, nu degresat!); pana atunci, copilul va primi san sau formula adaptata de lapte.

Laptele de capra, altfel cu multe calitati, se evita sub varsta de un an. Administrarea prelungita poate determina carente vitaminice (de acid folic si vitamine din grupul B).

Branza (30-60 g zilnic) si iaurtul se obtin din lapte integral, in prealabil fiert, altfel pot fi surse de infectie.

Untul se poate adauga in piureuri dupa 6 luni, in cantitati mici, iar smantana (tot in cantitati mici) si cascavalul, dupa 9 luni.

OUALE : doar galbenus in primul an, fiert tare (se incepe cu ¼  si se ajunge la ~ 2/ saptamana). Albusul este alergizant.

ULEIUL VEGETAL (de masline, germeni de porumb, floarea soarelui) se adauga in supa sau in piureul de legume (2-3 g la 100 ml).

APA, sucul de fructe sau ceaiul se pot oferi sugarului dupa mesele de diversificare solide. Pana spre varsta de 6 luni, alimentatia exclusiv lactata suplineste in general tot necesarul de lichide al bebelusului.

SE EVITA adaugarea SARII sau a ZAHARULUI in mancarea bebelusilor.

MIEREA la sugar prezinta risc de botulism.

ATENTIE , fructele si legumele se spala bine inainte de a fi curatate de coaja; de asemenea, ouale se spala inainte de fierbere. Spalatul mainilor (si al vaselor in contact) dupa manipularea acestora precum si a carnii crude evita o eventuala transmitere de bacterii sau paraziti .

ATENTIE la adaptarea consistentei alimentelor oferite sugarului, pentru a evita riscul de sufocare!

Deci, cu ce incepem?

Piureul de fructe cu cereale (fara gluten) precum si supa sau piureul de legume pot, oricare, constitui primele incercari. Se pot administra la orice masa din zi, dar practic ar fi sa o facem dimineata sau la pranz, pentru a avea timp sa observam “pe lumina” eventuale reactii. In completare, cat timp doreste sugarul, se ofera san respectiv formula (adica  probabil pana cand volumul mesei de diversificare se va apropia de cel al mesei anterioare de lapte).

Ulterior, dar nu neaparat, ne putem indrepta catre o structura a meselor asemanatoare adultului cu 5 – 6 mese pe zi, de exemplu: 2 – 3 de lapte – prima de dimineata si ultimele de seara, supa/piure cu legume si carne sau ou la pranz si inca doua mese (“gustari”), dimineata si dupa-amiaza, cu fructe, cereale, branza sau iaurt.

Cu rabdare si tact, lucrurile evolueaza firesc, dar diferit de la un copil la altul. Iar pe masura ce invata noi gusturi, preferintele lor alimentare devin tot mai diverse si imposibil de neglijat.

Propunere de diversificare

 

4 – 6 luni

6 – 9 luni

9 – 12 luni

> 12 luni

fructe mere
pere
piersici
nectarine
banane
avocado
pepene galben
caise
prune
struguri/stafide
(pure, fara samburi)
afine
smochine
kiwi
mango
ananas
pepene rosu
citrice
capsuni*
fragi*
mure*
zmeura*
cereale
+pseu-
docer.
(faina)
orez (alb si brun) grau (si germeni)
orz
ovaz
secara
quinoa
paste
roscove
tapioca
porumb*
(malai)
legume morcov
patrunjel (radacina)
cartof (si dulce)
dovleac
dovlecel (zucchini)
fasole pastai
ardei gras
pastarnac
telina

SPRE 8luni
brocoli
conopida
vanata
sfecla
linte/
mazare/fasole
ceapa
sparanghel
gulie
soia (+tofu)

rosie
spanac
bame
praz
fenicul
lactate iaurt
branza proaspata
lapte de vaca
oua galbenus albus*
carne gaina
curcan
vita
porc
miel
iepure domestic
ficat
peste* SPRE 8 luni
salau*
pastrav*
somon*
dorada*
cod*, ton*….
(alb,slab,proaspat!)
si altele… ulei vegetal
verdeturi
unele condimente
si ierburi aromate
usturoi
ciuperci (de cultura)
alune*si
nuci* –
macinate
miere*
fructe de mare*


* = potential alergic important

 

Articolul prezentat are caracter informativ, el nu inlocuieste prezentarea la doctor si prescriptiile de specialitate pe baza consultului medical.

Etichete :

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>