Se stie ca wheezingul recurent al copilului mic reprezinta un risc important pentru astmul bronsic de mai tarziu, boala cronica cea mai frecventa in pediatrie.

Aproape 40% dintre copii prezinta macar un episod de wheezing in primul an de viata.

Din cei cu wheezing recurent, doar o treime vor mai avea crize astmatice dupa varsta de 5 ani. Parinti sau medici, ne intrebam cu ingrijorare din care “procent” face parte copilul, respectiv pacientul nostru.

Primul episod de wheezing apare mai frecvent intre 2 si 5 luni. La sugar, caile aeriene mai inguste, cu elasticitate scazuta si secretie abundenta de mucus predispun la tuse, wheezing si dispnee.

In primii ani, wheezingul este asociat in special infectiilor virale (precum virusul sincitial respirator), facand dificila deosebirea dintre o viroza respiratorie si o criza de astm.

De aici si provocarea de a hotara oportunitatea unui tratament preventiv.

In 2007, National Heart, Lung and Blood Institute, U.S., inscrie in Ghidul de Diagnostic si Management al Astmului Bronsic asa numitul indice de predictie API (Ashma Predictive Index), usor de folosit in practica si dovedit prin studii a avea o acuratete satisfacatoare.

Cu ajutorul acestuia se poate estima care dintre copii au probabilitate mare de a dezvolta astm bronsic ulterior si, astfel, initia la timp tratamentul de control adecvat.

De la aparitia sa in anul 2000, a existat o preocupare constanta a specialistilor pentru perfectionarea acestei metode de prognozare. Astfel, in Marea Britanie, in 2003 apare indicele “ Istle of Wight” iar in 2009, olandezii propun scorul PIAMA (Prevention and Incidence of Asthma and Mite Allergy). Cu mai multe sau mai putine variabile, toate au la baza calcule matematice si analize statistice.

Actualmente, ghidurile internationale serioase (precum Global Initiative for Asthma – GINA) recomanda utilizarea API  pentru a selecta indicatia terapiei de control la copiii mai mici de 4 ani. Este usor de aplicat si dovedit credibil pentru populatii de pretutindeni.

Risc inalt de astm persistent dupa varsta de 5 ani prezinta copiii (sub varsta de 3 ani) cu cel putin patru episoade de wheezing in ultimul an (ce au durat mai mult de 24 h si le-au deranjat somnul), daca se asociaza :

un criteriu major :

  • parinte cu astm bronsic;
  • dermatita atopica (eczema) – diagnostic precizat medical;
  • sensibilitate dovedita la alergeni respiratori (teste pozitive cutanate sau serice);

sau

doua criterii minore :

  • alergii alimentare dovedite;
  • eozinofile > 4% in formula leucocitara;
  • wheezing in afara episoadelor infectioase.

Utilizarea de rutina, ca instrument clinic, a API , ar putea insemna instituirea unui tratament corect precoce si, deci, un bun control al astmului mai tarziu.

Si, poate ca cel mai spectaculos castig al folosirii sale este, nu predictia astmului, ci tocmai inlaturarea temerii aparitiei lui!

Articolul prezentat are caracter informativ, el nu inlocuieste prezentarea la doctor si prescriptiile de specialitate pe baza consultului medical.

Etichete : ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>