Capusele sunt insecte parazite din clasa arahnide (ca si paianjenii), subclasa acarieni. Dupa tantari, sunt cei mai frecventi vectori pentru transmiterea la om a numeroase boli. Exista peste 800 de specii grupate in doua mari familii : ixode sau capuse tari si argaside sau capuse moi. Nu intepatura propriu-zisa, ci toxinele si secretiile cu patogeni
In continuare
Felul in care traim, ne crestem si ne educam copiii tine, cu unele rezerve, de convingeri si optiuni strict personale. In lipsa unui adevar absolut, medicul nu impune “pareri”, ci ne ajuta sa facem alegeri informate, responsabile si, ulterior, ne respecta deciziile, ghidandu-ne spre reusita acestora. Nu carnea, dar proteinele sunt indispensabile in dezvoltarea normala
In continuare
Apare prin sensibilizarea la proteine (lactoglobulina, lactalbumina, cazeina) a sugarilor alimentati cu formule de lapte. Mai rar, se intalneste si la copiii alimentati natural, ca urmare a consumului de lapte de vaca (si derivate) de catre mama. Prevalenta cazurilor este citata intre 2 si 7,5% , dar poate fi mai mare, avand in vedere dificultatile
In continuare
Este cea mai frecventa intoleranta alimentara, la copil fiind adesea secundara proceselor inflamatorii intestinale. Se manifesta prin tulburari digestive (diaree, meteorism, greata, varsaturi, dureri abdominale…) la ingestia oricaror produse lactate ( inclusiv a laptelui matern). Diversitatea simptomelor o fac usor de confundat cu sindromul de intestin iritabil,cu care, de altfel, poate coexista. Lactoza – dizaharidul
In continuare
Este o boala cronica autoimuna a intestinului subtire proximal. Aceasta genereaza un raspuns inadecvat, mediat celular (limfocitul T), impotriva unei fractiuni proteice a glutenului, numita gliadina. La persoanele susceptibile genetic (anumite clase HLA), glutenul din grau, dar si din orz, secara si unele soiuri de ovaz, determina, in timp, modificari histologice ale mucoasei intestinale, cu
In continuare